tisdag 3 april 2007

Liten squaredanceskola!

Snart är det påsk och för en gammal squaredancare som jag betyder det obligatorisk Påskfestival i Örebro. Cool

Nu för tiden dansar jag bara squaredans några gånger per år och det är på de stora festivalerna. Till dessa kommer det väldigt mycket folk från olika delar av landet och många yngre dansare brukar leta sig dit vilket förstås är väldigt kul. Väl framme brukar de första timmarna gå åt till att kramas och prata med alla man inte träffat på länge. Sedan är det dans i dagarna tre.

Squaredance dansas på olika nivårer beroende på hur många turer (call) man lärt sig. Det finns tre grundnivåer (Basic, Mainstream, Plus), två "Advanced" (A1, A2) och sedan finns det olika "Challenge"-nivåer (C1, C2 osv) som mest dansas av specialklubbar. På påskfestivalen kan man dansa på sex nivåer Basic-C1. Jag och mina vänner dansar upp till och med A2. Då handlar det om ca 190 call plus massa varianter på dessa.

Det är en caller som håller dansen igång genom att säga eller sjunga olika call i en följd han eller hon själv tycker är bra just den gången. Dansarna vet inte i förväg vilket call som ska komma och därför måste man lyssna och försöka vara koncentrerad på dansen. (Och inte t ex prata eller busa vilket man gärna gör och då är man plötsligt helt lost..). Varje square betsår av åtta personer (fyra par) och om man då klantar sig och inte vet vad man ska göra kan sju andra åka med i raset så att säga...Tongue out

Påskfestivalen har ett ganska tufft schema:
Långfredagen: Squaredance 14.00-21.00
Påskafton: Squaredance 13.00-20.15 därefter Afterparty 21.00-01.00 med vanlig dans (alltså bugg och fox) till bandet Elegance, som spelar modern dansmusik.
Påskdagen: Squaredance 11.00-14.30

Sedan brukar man åka hem väldigt trött och glad med onda fötter. I år tänkte jag ju dessutom toppa med att åka till Brunnsparken på Påskdagskvällen. Får ta det lugnt på dagen så att jag har några krafter kvar då. Smile

Om du är nyfiken kan du kika här på Inbjudan till Påskfestivalen och hur Dansporgrammet ser ut.

Mer nyfiken? Fråga gärna!
KRAMAR //Frida

Se originalbloggen med eventuella kommentarer här:  Liten squaredanceskola!

Inga kommentarer: