tisdag 17 september 2013

Att definiera ett första steg

För drygt ett år sen var jag på en föreläsning med en struktör. Jo, han kallar sig så, David Stiernholm. Föreläsningen handlade om hur man skulle få ordning på sitt arbete, rent i mejlboxen och sådär. Jag är en hyfsad strukturfascist själv och det fanns säkert andra som hade mer nytta av denna föreläsning. Men några saker tog jag ändå med mig och den viktigaste av dessa är hur man kan ta tag i sina surdegar.

Ni vet de där sakerna man drar sig så för att ta tag i. Och så fort man tänker tanken att man ändå ska göra det så kommer något annat i vägen som verkar både roligare och enklare. Man skjuter dem framför sig in i det längsta. Tills det nästan är för sent, i en förhoppning att de då ska fösvinna av sig själva. Att en uppgift blir en surdeg handlar ofta om att man inte vet riktigt hur man ska börja. Och det är där jag hittade en nyckel.

Den lyder: Definiera ett första steg. Det första steget kan och ska vara litet, begränsat och därmed greppbart. Det kan vara att leta reda på ett telefonnummer, en mejladress eller att fundera ut vilken kollega man borde fråga och/eller vilka frågor man behöver svar på för att komma vidare. Det kan också vara att skapa och döpa en fil eller en katalog på datorn eller att bjuda in någon till ett möte.

Efter att detta första steg är definierat och utfört kan det plötsligt lossna eller så får man definiera nästa lilla steg. Denna nyckel har faktiskt öppnat upp några jobbiga uppgifter för mig. Det har varit tydligt att de kanske inte är så himla jobbiga, utan det jobbiga har varit att jag inte har vetat hur jag ska börja. När det första lilla steget är definierat är det inte alls lika svårt att ta nästa.

Det här tipset går självklart att direktöversätta även till hemmet och de projekt man inte orkar ta itu med där!

Lycka till! :-)

Inga kommentarer: