tisdag 12 februari 2013

Foxkurs med nybörjarpar

I söndags gjorde jag comeback som instruktör i fox. Denna gång tillsammans med P, som ju egentligen var den som höll kursen med mig som bihang så att säga. Det var en nybörjarkurs för par och det var lite annorlunda. Dels för att jag inte hållit nån nybörjarkurs förut och jag tyckte att det, kanske helt naturligt, var lättare att vara till hjälp. Att se vad som inte funkade och rätta till problemen. Att de bara dansade med varandra hela tiden gjorde det också lättare att identifiera varje pars individuella svårigheter. Lättare än om de byter till ny partner och får nya förutsättningar varje låt.

Sen det här att det var par som var par även utanför dansgolvet gjorde det lite extra intressant. Jag vet ju själv hur det är att träna med sin partner. Man har till exempel lättare att vara verbalt kritisk än om det är någon okänd. Kvinnorna har ofta varit de drivande till att de hamnat på kursen och kanske också de som har mest åsikter på förhand om hur det ska gå till och hur "han" egentligen dansar.

Då gäller det att vara tydlig med att det handlar om att det är killen som ska föra och för att det ska fungera ligger ett ansvar på tjejen att släppa kontrollen över killen och faktiskt följa. Samtidigt ska tjejen inte känna sig överkörd utan att märka att det faktiskt gör skillnad och blir bättre.

Jag upplevde att våra danspar hade en bra dag och var väldigt nöjda. De gick från noll till dans på fyra timmar och var sugna på fler kurser. P och jag fick bra respons och var även nöjda själva med samarbetet. Det betyder att vi kommer hålla fler kurser under våren som redan är inbokade. Skojs!

PS: Man blir oerhört trött och slut av att hålla heldagskurs. Snaaaark!

Inga kommentarer: