tisdag 31 juli 2007

Hejsan!
Har ju skrivit om squaredance här i mellanåt. Senast från vår resa till Danish Square Dance Convention i Hillerød. Här är inlägget med tillhörande bilder.
Fick för mig att kika efter nån film eftersom flera undrat hur det egentligen ser ut. Och hittade faktiskt några klipp just från denna festival. Minns ju nu att nån stod och filmade oss, men just den filmen verkar inte vara utlagd. Vi gjorde väl bort oss för mycket.

Men här är i alla fall ett klipp från ett hash call (den första av två låtar på en dans, där callern inte sjunger utan bara säger olika turer efter varann). Det är vår goda vän Robert Milestad som callar tillsammans med superstar Jerry Story från Amerikat.
Det är en film från A1-hallen, det vill säga nivå 4. (Mer om nivåer och annat finns att läsa här i ett tidigare blogginlägg.)
http://www.youtube.com/watch?v=0xGLBtsqXbI

Hash call kan vara i princip hur långa som helst, som ni ser på filmen som är typ 10 minuter. I Singing call som kommer efter och är sista delen av dansen, sjunger callern till en viss låt och slänger in turer lite mitt i sången kan man säga, och de är oftast kortare eftersom en låt ofta inte är mer än någa minuter lång.

Här är två exempel på singing call från samma festival. Första är från samma sal som förra filmen. Och det andra är från Plus-hallen dvs nivå 3. Stefan Fürster från Tyskland callar.
http://www.youtube.com/watch?v=rZcdzSQR_cY 
http://www.youtube.com/watch?v=zhTuAzorqxs

Musikvalet är upp till callerna och kan verkligen variera. Allt från schlagers, country, pop, rock, ja hårdrock t.o.m.
På festivalerna bär de flesta traditionell klädsel som ni ser på filmerna. Det är dock inget måste utan valfritt. Jag skippar oftast de stora kjolarna nu för tiden och dansar i kanske en vanlig kort kjol eller en längre westernkjol (typ singoalla). 

Kram Frida

Se originalbloggen med eventuella kommentarer här: Squaredancefilm från Danmark

Inga kommentarer: