fredag 3 juli 2015

Ölandsveckan 2015

Fredag - äntligen dags!

Redan förra året bestämde vi oss för att vi i år skulle utnyttja hela vistelsen och åka ner redan på fredagen. Det hade varit så sköna dagar trots det dåliga vädret att det kändes som att vi nu ville ta vara på varje möjlig minut på ön.

Efter att jag nästan stressat sönder mig sista veckorna på jobbet plus vår fest så kom vi ändå iväg på fredag morgon enligt plan. Det är tur att vi har sån rutin vad gäller vår packning för den här veckan och också tur att vi är ett så bra team när det behövs.

Resan ner gick utan problem och barnen har nog aldrig tidigare varit så nöjda där i baksätet. Den enda okända faktorn var att vi inte hade med oss något tält då vårt gamla tog slut efter förra året och planen att ta med jättetältet från festen föll på att....det kändes som ett jättetält! Men vi brukar ju luncha bredvid Biltema och fick med oss ett likadant tält som vi haft senaste sju åren. Skönt!

Vi lämnade Stockholm i ösregn och landade på Lundegård med strålande sol och blå himmel. Så underbart! Det kändes nästan som en tidsresa. Det var så skönt att vara framme även fast första kvällen var ganska röjig i stugbyn. Alla unga vuxna var lika uppspelta som våra barn, fast på sin egen intellektuella nivå.

 Framme! Hoppkudden är tillbaka igen till allas vår förtjusning!

Lördag - campinghäng

Vi tog en lugn dag på campingen. Fint väder men ingen hetta. Perfekt för lek på campingen. I år bor Molly, en fjorton veckors stövarvalp granne med oss och blev förstås barnens favorit på en gång. Riktigt mysigt att få en sån söt lekkamrat så nära till hands.

 Molly fick hängivna lekkamrater

Jag åkte och handlade maten som vi inte orkade och hann handla hemma och vi grillade kycklingspett till vår första riktiga Ölandsmiddag. Som efterrätt fick sen barnen prova att grilla marshmallows för första gången och det gillades! :-)

 Smaskens!

Daniel introducerade också barnen i att samla burkar. Det har vi sett andra barn gjort under åren. Och denna aktivitet anammades snabbt av barnen som med sina söta leenden fick mer burkar än vi hade kunna tänka oss. Plötsligt hade vi en hel säck att panta!

Dans till Voyage och Finix

Första danskvällen är sedan några år en sex timmars nonstop som passar bra att dela på. Min halva var första halvan och jag skuttade upp till logen strax efter start. Började med att bjuda upp en helt okänd snubbe som dansade bra så det var en bra uppvärmning. Det var ovanligt bra plats på logen under kvällen så det var ju jätteskönt. Det gick faktiskt att dansa!

Till min egen förvåning drog jag mig ner i grottan och dansade några danser. En kille känd från wcs-golvet visade sig vara en riktig superförare. Där var det bara att hänga med i svängarna oh plötsligt gör man saker man inte visste att man kunde följa. Coolt!

Ytterligare ett par danser blev det där nere i mörkret. Jag hittade lyckosamt fyndet från Hågelby senast och fick mig en ny härlig dansa. Tyvärr blev jag himla trött på slutet i buggen så att jag inte orkade svara perfekt vilket grämde mig efteråt.

Båda banden spelade väldigt snabba snabba och i och med ytan så blev man himla trött och undrade var kondisen var egentligen?? Jag hade också tur och lyckades få tag på bra dansare till de snabba låtarna. Efter tre timmar var min tid ute och jag måste känna mig nöjd med utfallet. Båda banden spelade också bra och härligt även fast Voyage såklart är i en egen klass. Daniel fick byta av för att premiärdansa in Öland även han.

Söndag - beachpoolen

Det var ytterligare finare väder på söndagen och vi bestämde oss för att inviga beachpoolen som var ny på campingen förra året. Då var det dock aldrig något badväder så vi kikade bara genom gallret då. Nu hade de dessutom rabatterat både beachpoolen och leklandet för de som har veckoband så då kändes det värt det.

Vårt förmiddagsbesök föregicks av massor av mutter plus att det kändes kallt så det blev inte så lyckat. Men efter en god lunch så gjorde vi ett till besök och då var det både mysigt och roligt. Jag badade med en skrattande Måns och Tove lekte med Hanna och Ronja i vattnet. När vi badat klart gick vi hem och åt glass och jordgubbar. Ett Ölandsmåste.

För framförallt Tove finns det nu mängder av Ölandsmåsten och helst ska alla göras samtidigt. Det har varit lite jobbigt de första dagarna då hon känns stressad av allt hon vill hinna uppleva. Men allt kommer hinnas med och hon börjar lugna sig.

 Vad är väl en dansvecka utan en danstävling?

Daniel var också och pantade lördagens burkskörd och han kom hem och delade ut hundratjugofem kronor var(!) åt de storögda barnen. Ojojoj så mycket pengar. Snacka om att det blev mersmak. Nu får vi nästan hindra dem från att springa och fråga alla hela tiden.

 Många burkar, och fler blev det...

Dans till Blender

Såhär i efterhand kanske man kan säga att vi tänkte lite tokigt när vi delade upp kvällarna för året. Det var det att det var en kväll mindre förra gången som ställde till det. Jag har således samma kvällar som förra året och därför ocksåi princip samma band. Vi får komma ihåg det till nästa år.

Söndagen brukar vara en kompakt dansdag och så även denna gång. Det var toktrångt och alla verkade förvånade över att det var så sjukt varmt som det ju ändå alltid är. Jag började min danskväll med en stabil norrlandsfox enligt förra årets modell och så var kvällen igång.

Även denna kväll drog jag mig ner i grottan ett par svängar och lyckades dansa med flera stycken halvkändisar där.  Någon mer förvånande än andra. Dock går det inte att bjuda upp någon okänd där. Eller, jag har bara gjort något enstaka försök men jag bränner mig direkt. Så trist! Det finns få saker inom dansen som gör mig på sämre humör.

Kvällen förlöpte i alla fall utan större missöden eller fyrverkerier. Blender spelade mest gammal såpmat och slitna egna låtar känns det som. Oinspirerande. På slutet blev jag uppbjuden till lugna låtar och sen annonserade Blender att de hade tajt med tid och sa nåt om sista dansen så vi tackade och gick. Han för att han var upptagen på sista, jag för att jag hellre dansade med någon annan.

Men sen spelade de ett par snabba låtar, så det var uppenbarligen lite luddigt vad som menats. Jag tänkte i alla fall chansa på en sista dans denna kväll och satte mig strategiskt och kollade in läget. När låtarna var slut fiskade jag upp en tilltänkt danspartner på ett lyckosamt sätt. Blender spelade ett par ganska dåliga sista låtar, för mycket ös och för lite mys.

Men sen blev det två extranummer, i en stil helt olik Blender. Slow boogie som lockade till två härliga danser med sug i varje steg. Inte alls vad man kunde vänta sig och otroligt bra. Så härligt att få få utnyttja sin musikalitet och danskänsla till fullo!

Sen tyckte Blender att nu fick det var färdigdansat och att alla skulle sitta och lyssna istället. Då spelade de två fina akustiska ballader för en perfekt sista dans. Som tur var tog vi tillfället i akt och dansade dem ute. Så det blev en sista dans ändå! Kvar blev två fåniga flin som traskade ner mot campingen så nöjda så med kvällen och sig själva. ;-)

Måndag - Lådbilslandet

En lite mulen men varm dag. Vi hade spanat på väderkartan och passat in denna dag som den perfekta dagen på lådbilslandet. Vi packade en stor termos kaffe, filt, festis och varsin bok och gav oss iväg tills det skulle öppna.

Precis som förra året blev det en jättehärlig dag. Vädret var perfekt varmt men molnigt och vi var än mer avslappnade medan barnen roade sig. Föräldrarna får ju inte vara med så det är bara att dra sig tillbaka med kaffe på filt, eller varför inte med varsin bok. Lunchen var jättegod även i år och vi åt glass och hade det bra. Efter fem timmar var även barnen nöjda och följde med hem utan minsta gnäll.

 Blivande bönder?

 Cool rallyförare

 
 Avslappnad mamma

Väl i stugan igen gjorde vi en snabb middag och barnen hann också leka med Molly  och gå ett varv och spana efter mer pant innan de nöjda somnade i sina sängar. Det var Daniels danskväll och jag satt uppe alldeles för länge och pratade om livet med stuggrannen innan jag tog mig ner i sängen.

Tisdag - Nu blev det sommar, och EM-Guld!!

Vi vaknade upp till en helt fantastisk morgon och insåg att nu kommer värmen! På förmiddagsschemat stod ett löfte om ett besök i tälten i Köpingsvik för att handla varsin leksak för pantpengar. Det blev varsin vattenkanon modell större. Sen pantade vi lite mer och handlade lite mer mat och jordgubbar innan vi åkte tillbaka för lunch.

Nu hade solen börjat steka på allvar och vi rustade oss för strandhäng även fast vattnet verkade isande kallt. Men barnen brukar ju inte bry sig så mycket. Men efter att den första chocken lagt sig visade det sig att det faktiskt var riktigt badbart och hela familjen lekte glatt i vattnet.

Det var så varmt och stilla i luften att vi var i flera gånger mellan torkningarna i solen och Daniel fick också hämta fikat så vi kunde stanna ett ta till. Detta hade vi verkligen inte kunnat tro för några dagar sedan. Så härligt! Känns som att det var flera år sedan det var en sådan här Ölandsdag men jag får gå tillbaka och kolla om det stämmer.

Tisdagen är numera den stora maskeraddagen och det blir allt mer på allvar. Folk inte bara klär ut sig utan har också kommit överens i stugorna om olika teman att samsas kring. Två stugor var till exempel julen, med Tomte, ren, gran och ett Luciatåg som bjöd på pepparkakor. De hade också en gran utanför stugan och det ryktas att de åt julmat innan dansen. En annan stuga var jättefint utklädda till de olika karaktärerna i Tintin.

 Kvällsvy från stugknuten

Barnen tycker detta är SÅ roligt och vill gärna springa runt och titta på alla tokiga vuxna. Som tur är är alla också väldigt snälla och skrämmer inte barnen, för det festas också extra mycket. Ty det verkar behövas när man ska spöka ut sig. Men det blir ju många tomburkar till barnen...

Vi ville ha barnen i säng i tid eftersom det var en lite speciell kväll. Sverige U21 skulle ju spela EM-final och vi tänkte se den tillsammans innan jag gick upp och dansade. Tove som var sist somnade fem minuter innan avspark och sen satte bänkade vi oss.

 HEJA SVERIGE!

Det blev en otroligt spännande och lång final med 0-0 efter full tid och övertid och sen straffdrama som avslutning. När Sveriges målvakt räddade sista straffen och guldet osannolikt var klart knöt vi nävarna och vrålade så högt vi kunde inombords. För då hade vi förflyttat oss till överslafen på Toves säng. Vilken bragd!

Jag var helt färdig efter att ha suttit på spänn så länge men traskade upp lagom till efter paus. Uppe på logen hade det varit helt galet fram till paus så jag verkade inte ha missat något. Det blev inte heller någon höjdare den stund jag fick och när sista dansen inte verkade vara ämnad åt mig traskade jag snart hem igen.

Men i magen gladdes jag fortfarande åt fotbollen. EM-Guld! Härligt grabbar!

Onsdag - värmebölja med after beach

Då denna dag skulle vara ännu varmare än gårdagen och jag hade bränt mig på ryggen och barnen också kunde behöva en paus från solen blev det leklandet. Daniel tog med barnen och jag stannade i stugan och "tog det lugnt" genom att städa upp och laga lunch tills de kom ner igen. Leklandet är inte så jättespännande för barnen längre men de ville ändå dit igen efter lunch.

Vi gick först och tog ett snabbt dopp och sen gick jag dit med dem någon timme och sen kom Daniel och mötte upp med glass och jordgubbar lagom till Casanovas after beach. Det var lite för varmt men annars lika härligt som vanligt och Casanovas har så många perfekta sommarpartylåtar. Måns lade sig ner och sov på filten en lång stund där mitt i vimlet.

After beach

 Trött kille sover i skuggan av ett paraply

Efter maten blev det ett kvällsdopp innan det var dusch för samtliga innan läggning för att få a sig allt saltvatten. Barnen var nog väldigt nöjda även med denna dag och var inte svårsövda. Daniel gjorde sig i ordning för dans och jag tog en lugn kväll i stugan och försökte få ner temperaturen innan det var dags att sova. Värmemässigt börjar det här kännas som våra första år på ön!

 Torsdag - Skugga och bad

Nu är det så varmt att det inte går att göra så mycket annat än att försöka hålla sig i skuggan och däremellan ta ett dopp. Nu börjar ölivet gå sin gilla gång och alla bara trivs och har det bra.

Barnen har nu pysslat klart i sina pysselböcker som de fick i lördags. Vi förvånas över hur duktig Måns är att skriva och läsa ord. Han är ju bara fem år och den här boken gjorde Tove här förra året när hon var sex. Toves bok handlade om läsning och hon kan läsa väldigt bra bara hon tar sig tid.

Barnen har lekt lite med Hanna och Ronja idag och det är roligt för det har inte varit så mycket kompislek detta år. De har fokuserat på att leta pant, spruta vatten och Molly. Jag hann ligga i skuggan och läsa en stund under eftermiddagen och det är så skönt. Tyvärr har jag också varit jobbsupport via telefon varje dag och det känns trist.

Barnen kom bekvämt i säng och jag laddade upp för en sista danskväll. Känns som jag knappt dansat den här Ölandsveckan, men det är ju inte sant.

Dans till Casanovas

Det här kändes ganska länge som danskvällen utan varken mening eller mål. Första halvan kändes det mest som att jag vandrade omkring planlöst utan att hitta någon rolig och utan att heller veta vem jag letade efter. Jag gjorde något dyk nere i grottan och hittade väl nån där och nån däruppe men det lyfte verkligen inte.

I paus hade jag tänkt kolla in wcs i Lidret som jag struntat i hela veckan. Men då spelade de istället sådan musik på logen och folk dansade där. Det var ganska värdelöst för mig som då inte hade en aning om vem som ville och kunde dansa eller inte. Mina wcs-förare från hemma som är på plats har full fokus på yngre, mer spännande brudar denna helg så där vill jag inte störa. Det blev ingen wcs för mig. Men det kommer jag ta igen med råge om några veckor.

Andra halvan kom igång lite bättre. Jag letade efter trevligt folk i grottan men hittade ingen känd. Kanske vill jag ha motbevis för min tes att jag alltid blir nobbad därnere, kanske har jag drag av självplågeri, men jag bestämde mig av någon outgrundlig anledning för att bjuda upp nån okänd.

Första ganska unga killen satt och tackade ja. Han var ganska duktig och verkade tycka att jag var ganska rolig. Trevligt! Tänk att de finns. Foxen blev ännu bättre och det fanns inga tveksamheter i att leendet var äkta när vi sa tack. Sen bjöd jag direkt upp en ny kille, kanske yngre, det är mörkt därnere. Men han ville hemskt gärna dansa senare. Så fint...

Då vände jag mig mot en annan yngling som så lite för cool ut för att tacka ja, men det gjorde han. Jag blev förvånad men insåg ganska snabbt att han bara gjort sin plikt. Han ville helst inte kännas vid mig alls under våra två snabba danser även fast det föra-följamässigt funkade hur bra som helst. Det var omöjligt att få en antydan till ögonkontakt eller leende och efter första dansen smet han lättad därifrån.

Jag blir mer störd än jag är bekväm med av ett sådant osocialt dansbeteende även om jag på något plan begriper att det förmodligen är dålig självkänsla som säkert ligger bakom. Spelar ingen roll hur cool man försöker vara utåt om man är rädd över vad folk ska tycka på insidan. Kanske blir jag extra störd eftersom jag tvingas tänka tillbaka på hur jag själv hanterat vissa situationer.

Men sen träffade jag på en välkänd hemmafavorit som när jag berättade detta sammanfattade hela situationen med "Jäkla unge!" Då kändes det bättre. Plus att vi fick dansa igen några danser då vi inte hittat igen varandra tidigare under veckan.  Som tur var lyckades jag pricka in min andra hemmafavorit och så blev kvällen sammantaget ändå hyfsad. I alla fall sista halvtimmen...

Casanovas spelade på något sätt ganska dåligt under kvällen. Dessutom har de den dåliga smaken att dansa en enda låt som sista dans. Sen med Wahlströmsmått mätt otroligt mesiga extranummer. Innan de ville sälja skivor på riktigt spelade de en till lugn låt. En sån låt som bekräftar tesen att alla dansbandsmusiker från början egentligen ville spela hårdrock.

Sen var dansveckan slut för min del. Som tur är blir det mer dans i sommar. Det finns ju fler logar att besöka!

Fredag - Bad och summering

Solen har stekt på oss även denna dag. Mer bad och barnen har också hittat igen en killkompis. Typiskt att det skulle bli sista dagen. Men nu vet vi var de bor till nästa år. Jag tror inte riktigt barnen skulle förlåta oss om det inte blev någon mer Ölandsvecka. De har ju upplevt detta sedan de föddes så för dem är det en självklar tradition.

Idag har Daniel också varit och pantat för sista gången. Igår kväll fick de ihop sina säckar rekordsnabbt. Folk känner igen dem nu när de kommer traskandes med sin påse och ropar efter dem. De har fått ihop så otroligt mycket pengar. De som inte ens har veckopeng än!

Toves pantpengar. Totalt har de fått ihop 570kr var!

I morse avslöjade vi för barnen att vi inte ska åka direkt hem utan åka via Astrid Lindgrens Värld. Det togs emot med glada tjut. Nu har vi packat ihop så mycket det går så att vi ska komma iväg någorlunda snabbt i morgon bitti. Daniel är och dansar sin sista kväll med en bristfällig vad så jag hoppas det går bra. 

Man kan sammanfatta det som en otroligt härlig semestervecka men allt vad vi kunde önska av Lundegård. Veckan går så otroligt snabbt när man väl är på plats, men vi och framförallt barnen är fulla av upplevelser när vi åker hem. 

Bye bye Öland. Vi ses nästa år!

Inga kommentarer: